måndag 10 oktober 2011

Kyckling Laksa





Gårdagens middag blev en riktig hit.
En vacker o lite kryddstark thailändsk soppa. (gryta)
Vi har aldrig provat den tidigare men kommer garanterat göra den igen.

Du behöver:
200 g äggnudlar
4 schalottenlökar
100 g färsk spenat
1/2 lime
3 kyckling filéer
1 msk olja (helst jordnötsolja, men det funkar med annan.)
3 cm färsk ingefära
2 vitlöks klyftor
1 röd chilipeppar
2 msk röd currypasta
4 dl kokosmjölk
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1-2 msk fisksås
Färsk basilika el. koriander till garnering.

Skala o skär schalottenlöken i tunna skivor.
Tvätta o skär limen i väldigt tunna skivor.
Koka nudlarna enligt anvisning på paketet.
Skölj av dem i kallt vatten. (Blir varma av soppan senare.)
Lägg nudlarna i fyra stora portionsskålar,
fördela den skivade löken, limen o den sköljda spenaten på.
Skala o skiva vitlök o ingefära i löv tunna skivor.
Fräs i oljan, mosa i currypastan.
Den skall mosas ut o komma till ett bubblande stadium för att all
smak ska komma fram o den börjar dofta.
Späd i omgångar med kokosmjölken så det verkligen blandas.
Häll i vatten o smula i buljongtärningen.
Låt koka upp. Smaksätt med fisksåsen.
Skär kycklingen i tunna skivor o lägg i grytan.
Låt allt koka 5-7 min el. tills kycklingen är helt genomkokt.
Fördela det hela i skålarna med nudlarna o spenaten.
Strö över den tunt strimlade chilin
Låt dra 2 min så att smakerna hinner sätta sig.

Dekorera med basilik el. koriander.

Servera direkt.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar