måndag 22 november 2010

Tjuvstart

Vi har tjuvstartat advent.
Det gäller att passa på när man har en ledig helg.
Så i helgen bakade vi både lussebullar o fyllda saffransbullar.
Hela huset doftade jul o det är så man blir lite varm om hjärtat.
Advent är ju en sån underbar månad med alla dofter, ljus o förväntan.
Och idag fick adventsstjärnorna komma fram.

Saffransbullarna är något av det godaste som finns.
Fungerar egentligen lika bra året om men saffran hör ju ändå julen till.
Receptet fick jag av min mamma för några år sedan o nu är de tradition.



















 Fyllda saffransbullar. 20 st.

25g jäst
50g smör
2 1/2 dl mjölk
125g kesella
0,5g saffran
3/4 dl socker
1 krm salt
7 dl mjöl ev. mer

Fyllning
100g riven mandelmassa
75g smör
50 hackat apelsinskal

Smula jäst.
Smält smör tillsätt mjölk 37 grader.
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt o det mesta av mjölet.
Arbeta ihop degen. Låt jäsa ca 45 min.
Rör ihop fyllningen.
Kavla ut degen ca 1/2 cm tjock, skär i 20 rutor, lägg på fyllningen.
Vik ihop hörnen mot mitten,kläm till ordentligt.
Jäs ca 30 min. Pensla med ett uppvispat ägg.
Kan dekoreras m.pärlsocker el.hackad mandel.
Grädda mitt i ugnen 250 grader ca 8 min.



Lussebullar

















Prova med vaniljkesella i degen. Tag lite mindre socker istället.

Dax att värma glöggen o ha lite kvällsmys.
Eller bjud på några till kaffet på jobbet.
Garanterat uppskattat.


So Long!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar