fredag 11 mars 2011

Surdeg 3

Här är receptet som jag använt till min surdeg.
Har bakat både frallor o limpor. Då det var första försöket
blev det bara ljust bröd, nästa gång provar jag ett grövre.

Surdegsbröd:

4 dl vetesurdeg blandas med 50 g jäst i en degblandare.
Mät upp 8 dl ljummet vatten,en rejäl skvätt olivolja o 3 msk honung,
rör ner detta i jästblandningen. Fyll på med mjöl, jag tog ca 5 dl dinkelsikt
o 10 dl vetemjöl special.( Som ska vara ett bättre matbrödsmjöl.)
Blanda i degblandaren ca 10 min, häll i ca 1 msk salt (ja vet, det låter jättemycket)
fortsätt blanda ca 5 min till.
Låt degen jäsa 1 timme.
Knåda degen på mjölat bakbord. Det går åt en hel del extra mjöl.
Sätt ugnen på 250 grader för frallor.
Forma brödet till bullar o låt dem jäsa en stund.
Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 min.
De är färdiga när de låter ihåliga när man knackar i botten på dem.




















Grundreceptet kommer från cecces blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar